Jan Kloos en Fred Wouters zijn weer onderweg naar Medyka om Joodse vluchtelingen op te vangen. | Foto: Cor de Mooy
di 29 mrt 2022.
Jan Kloos en Fred Wouters zijn onlangs teruggekomen van een reis naar de Pools-Oekraïense grens. Ze zijn inmiddels alweer vertrokken om hun collega’s af te lossen.
Door Cor de Mooy
Jan Kloos en Fred Wouters zijn beiden actief lid van Succat Yeshua, een groep mensen die op zoek is naar de Hebreeuwse achtergrond van het Christelijk geloof. Vanuit die verbondenheid met Israël zijn zij werkzaam voor Ebenezer Operatie Exodus. Deze organisatie is in maar liefst zestig landen actief. Ebenezer helpt Joden wereldwijd Alijah te maken oftewel terug te keren naar Israël.
Na de Russische inval in Oekraïne is de organisatie ook te vinden aan de Pools-Oekraïense grens bij Przemsyl. In de tent waren ook Kloos en Wouters twee weken geleden te vinden. Als deze krant bij u op de mat valt zijn ze inmiddels alweer onderweg. Fred: ‘Ach weet je, we zijn vrij om dit te kunnen doen. Onze vrouwen staan hier ook voor de volle honderd procent achter.’ Ook een andere Katwijker, Jaap Haasnoot, ging met hun mee op de eerste reis.
Tentje aan de grens
‘Bij Medyka staan we precies aan de grens. We zijn het eerste tentje dat ze tegenkomen. Je moet het zien als een een straatje van zo’n vijftig meter, vol met hulporganisaties. De ene heeft soep, de andere weer dekens, ga zo maar door.
Daar proberen we onze Joodse broeders en zusters op te vangen. Die komen, net als alle andere vluchtelingen, kapot de grens over lopen’, vertelt Fred. ‘We hebben een hotel gehuurd om hen de eerste opvang te kunnen geven. Eerst is er een groep pioniers gaan logeren. Gaandeweg hebben zij, als er kamers vrijkwamen, die weer gehuurd en voor drie maanden vastgelegd.’ Zo zijn de helpers in ieder geval verzekerd van 45 bedden.
Ebenezer is bezig om een huis in de buurt van Warschau te verwerven met nog eens 55 bedden.
Rust, eten en hulp
Het alternatief is de Tesco. ‘Dat is een winkelcentrum dat helemaal is leeggetrokken’, legt Jan Kloos uit. ‘Dat is volgegooid met veldbedden en daar kunnen vluchtelingen ook gratis eten krijgen.’
‘We geven hen rust. Zij kunnen douchen, slapen en wat eten. De dag daarna inventariseren we hun wensen en kijken dan naar de mogelijkheden. We hebben een dame die Oekraïens is, dus de taal is geen probleem’.
Busje
Jan en Fred hebben voor hun reis een Ford-busje bij een leider van Ebenezer in Duitsland opgehaald. Die Transit maakt daar in Medyka overuren.
Over een personenbusje gesproken. Hun werk wordt behoorlijk makkelijker met nòg een busje. Sinds de zaterdagse samenkomst gloort er hoop. Er werd spontaan een busje aangeboden.
Ondanks alle ellende die zij zien en meemaken wordt er toch ook volop gelachen. ‘Zo hou je het uit in die toestand’, zegt Fred. ‘Een groep uit Genemuiden stond patat en frikandellen te bakken. Dan heb je toch weer even plezier met elkaar. Anders hou je het niet vol.’
Emotioneel
De mannen zitten vol indrukken en verhalen. Fred: ‘Ik merk dat als we er zo over praten, dat ik gewoon vol zit. Ze laten foto’s zien van ondergrondse activiteiten in Oekraïne waar ze getuige van waren. Er komen verschillende verhalen boven. Eén echtpaar is op hun netvlies gebrand: ‘Een echtpaar van 93. Zij hebben de Holocaust overleefd en nu moesten ze hun land verlaten.’ Ze zijn inmiddels herenigd met hun familie in Israël.
Of dat ene meisje: ‘Een jonge griet. Ze werd bij ons in de bus gezet. Ze vertrouwde ons voor geen meter. De andere dag zag het er toch anders uit. Wat een bed en een ontbijtje niet kunnen doen. Ze was ineens een stuk dunner. Ze had vijf stel kleren over elkaar aan.
Dat wantrouwen is overigens niet onlogisch. Jan: ‘Er loeren pedofielen en souteneurs op de vrouwen en kinderen die vluchten. Een makkelijke prooi om misbruik van te maken.’
Steun
Kosten noch moeite worden gespaard. ‘Maar denk nou niet dat er geld over de balk wordt gegooid’, zegt Fred stellig. ‘We moeten ook gewoon een stukje verder rijden omdat de benzine daar 20 zloty goedkoper is. De gemeenschap Succat Yeshua steunt Operatie Exodus waar zij kan. Zo is er voor de Joodse vluchtelingen in Roemenië een Transit-busje gekocht.
Via het rekeningnummer NL52 RABO 0138 48 2721 t.n.v. Succat Yeshua kunnen giften overgemaakt worden om het werk van de vluchtelingenhelpers te steunen. Ook komt dat geld ten goede aan een kraamkliniek in Lviv. Hiervoor wordt geprobeerd om medicijnen en hulpmiddelen aan te schaffen.
2 aug 2024
30 mei 2024
29 nov 2023